Ook al maakt je organisatie geen deel uit van de overheid, kan het toch zijn dat je de regels inzake overheidsopdrachten moet naleven.

In dat geval moet je organisatie zich aan bijkomende wetgeving houden: e-facturatie, gunningsvereisten, aanstelling DPO, wetgeving openbaarheid van bestuur, enzovoort.

Hoe weet je of je organisatie onder de wetgeving overheidsopdrachten valt? Als je organisatie cumulatief aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Opgericht met het specifieke doel te voorzien in behoeften van algemeen belang.
  • De organisatie heeft rechtspersoonlijkheid.
  • Er is sprake van een overwegende overheidsinvloed.

Voor meer informatie over de voorwaarden, verwijzen we door naar de VLAIO gids van 2016 (niet meer up-to-date qua bedragen) en het overzicht van Scwitch. We lichten hier twee voorwaarden verder toe:

Het voorzien in behoeften van algemeen belang

Dit houdt in dat men nagaat of je organisatie activiteiten uitoefent die (on)rechtstreeks een ruimere gemeenschap van personen ten goede komt, zowel rechtstreekse gebruikers als onrechtstreeks, de gemeenschap. Voor deze voorwaarde kijkt men niet naar de ‘aard’ van de rechtspersoon, maar wel de organisatie. De specifieke opdracht of doel bepaalt mede of de organisatie onder deze wetgeving valt, maar niet volledig.

Er is sprake van een overwegende overheidsinvloed

Wat houdt een overwegende overheidsinvloed in? Men gaat kijken of de organisatie voldoet aan een van de volgende voorwaarden:

  • Wordt meer dan de helft gefinancierd door overheden of overheidsinstellingen?
  • Is het beheer onderworpen aan toezicht van die overheden of overheidsinstellingen?
  • Zijn de leden van de directie, van de raad van bestuur of van de raad van toezicht voor meer dan de helft door die overheden of overheidsinstellingen aangewezen?

Check voor informatie over gunningsprocedures deze pagina van Scwitch. Meer informatie over de verplichting om een DPO aan te stellen kan je op onze kennisbank terugvinden.

0