Praktische info

Datum: 7 maart tot 23 mei (intakes: week 13 februari) 
Locatie: fysiek + online 
Prijs: €75 (waarborg)
Doelgroep: individuen actief in de cultuursector, die willen starten als zelfstandige in hoofd- of bijberoep  
Niveau: ●●○○

Als je je inschrijft via deze pagina, schrijf je je in voor een verkennend intakegesprek, nog niet voor het leertraject.

   Je bent beeldend kunstenaar. Je verkoopt regelmatig een werk.

   Je bent muzikant. Je wil in eigen beheer een album opnemen en verkopen. 

   Je bent geluidstechnieker. Naast je vaste job wil je extra opdrachten aannemen. 

   Je bent podiumkunstenaar. Je werkt vaak met een SBK, maar je bent klaar om zelf over je prijs en afspraken te onderhandelen.  

   Of je speelt met het idee om naast je artistieke praktijk workshops aan te bieden.

In al deze voorbeelden is het interessant om de sprong naar het zelfstandigenstatuut te overwegen. Ook in bijberoep. 

Met ons leertraject ‘Sprong naar het zelfstandigenstatuut’ willen we jou daarbij op weg helpen. 

Van 7 maart tot 23 mei 2023 organiseren we een leertraject voor 7 gemotiveerde individuen die de sprong naar het zelfstandigenstatuut willen wagen. Je krijgt een unieke mix van collectieve opleidingen en individuele begeleiding. Over juridische en financiële onderwerpen.

Iets voor jou? Schrijf je hier in vóór 30 januari 2023.

Image
Leertraject starten IND
© Davien Dierickx

Waarom een leertraject?

Binnen een leertraject krijg je een unieke mix van collectieve opleiding en een-op-een begeleiding rond een specifiek thema. Lees er hier meer over.

Hoe werkt dit leertraject?

 • Elk leertraject start met een intakegesprek. De gesprekken daarvoor vinden plaats in de week van 13 februari 2023. Hierin peilen we naar je leerwens en bekijken we of je over het juiste profiel beschikt. 
 • Het leertraject start met een gezamenlijke startopleiding op 7 maart 2023 en eindigt met een slotopleiding op 23 mei 2023
 • Deelname aan de opleidingen is verplicht. 
 • Tussen de start- en de slotopleiding krijg je 5 begeleidingssessies, verspreid over een periode van ongeveer 3 maanden. 
 • Tijdens je laatste sessie formuleer je een aantal concrete acties waar jij verder mee aan de slag kunt. 
 • De opleidingen vinden fysiek plaats, de begeleidingssessies gebeuren online. 
 • Dit leertraject is gratis na positief intakegesprek. Je betaalt wel een waarborg van €75, maar die krijg je volledig terug als je alle sessies en opleidingen hebt bijgewoond.

Iets voor jou?

 • Dit leertraject is voor individuen, niet voor organisaties. 
 • Je wil aan de slag als zelfstandige in hoofd- of bijberoep of je bent net begonnen als zelfstandige. 
 • Je weet nog niet precies hoe je dat kan aanpakken, maar je toont ambitie om te groeien en na te denken over de mogelijkheden op langere termijn. 
 • Je hebt al enkele jaren ervaring in de cultuursector en wil die ervaring vanuit een zakelijk perspectief evalueren. Je wil vooruitkijken. 

Wat kan je verwachten?

Starten doen we met een basisopleiding in groep. Daarin brengen we de uitdagingen in kaart die bij het statuut komen kijken. We staan zowel bij de juridische als bij de financiële uitdagingen stil.

Binnen het één-op-één leertraject werk je samen met een juridisch coach naar een standaard contract of standaard algemene voorwaarden toe. We staan stil bij het belang van duidelijke afspraken, auteursrechten, de mogelijke impact van btw en de kosten waaraan je je kan verwachten. Waar nodig halen we er ook een zakelijk expert bij om je te begeleiden bij je prijszetting.

Aan het einde van dit traject heb je een stevige basis waarop je kan terugvallen en waarmee je verder aan de slag kan.

In de slotopleiding willen we die basis tot leven brengen aan de hand van workshop onderhandelen. Tot slot gaan we met alle deelnemers in overleg: wat zijn de belangrijke lessen die jij hieruit hebt geleerd? En welke vervolgstappen ga jij zetten?