Inforeeks INTERNATIONAAL WERKEN

Een Wit-Rus, Braziliaan en Oegandees stappen samen een tourbusje in: geen begin van een slechte grap, wel dagdagelijkse realiteit voor veel kunstenorganisaties. Op de koop toe vraagt een bevriend beeldend kunstenaar, omdat zij toch onderweg Zürich passeren, een sculptuur te leveren. Drie verschillende nationaliteiten die met minstens evenveel vraagstukken over sociale zekerheid, belastingen, migratie en transport zitten. Zo staan er tussen droom en daad van internationalisering wel heel veel wetten in de weg.

Nochtans is dat over de grenzen heen kijken voor vele organisaties en individuele kunstenaars in de podium- en beeldende kunsten een broodnodige realiteit. Kunstenloket en oKo slaan daarom de handen in elkaar en brengen je van september tot december via een reeks webinars in contact met de bijzondere problematieken verbonden aan internationaal werken. We snijden tijdens de lunch vijf onderwerpen en evenveel experts aan die op interactieve wijze je computerscherm - het mag ook je tablet zijn - zullen vullen.

 

Hoe verloopt het webinar? Tussen 12u en 14u log je met een code die we jou bezorgen in op een platform. Daar zal je de expert en diens Powerpoint kunnen volgen. Tijdens de presentatie stel je vragen via de chatfunctie, een moderator zorgt ervoor dat je vraag aan bod komt.

Wat kost het? 50 euro (btw incl) per deelnemer per webinar. Volg je de volledige reeks (5 webinars), dan is de totaalprijs 200 euro.

Voor wie? Iedereen die wel eens de grens over moet om te gaan werken, of thuis blijft en het papierwerk in orde brengt.


Welke onderwerpen en experts komen aan bod?

WEBINAR 1: DUBBELBELASTINGVERDRAGEN EN DE KUNSTENAAR
door Dick Molenaar - 
All Arts Belastingadviseurs

Maandag 18 september
12:00 - 14:00

U2, Google en voetballers: wat hebben ze met elkaar gemeen? Creatief met dubbelbelastingsverdragen. Zo ver strekt deze webinar niet, maar de vraag blijft: wat zeggen die befaamde verdragen indien werk verkocht wordt in het buitenland? En welke belastingtechnische formaliteiten dienen voldaan te worden indien we met ons toneelgezelschap gaan toeren?

INFO & INSCHRIJVEN HIER

 

WEBINAR 2: VISA & ARBEIDSKAARTEN

door Filipe Van Huylenbroeck - Agentschap Integratie & Inburgering 

Maandag 9 oktober
12:00 - 14:00

Je dacht alle nodige papieren en reisdocumenten in handen te hebben, maar toch geraakte je niet op het vliegtuig richting South by Southwest? Het zal jouw zorgvuldig geplande doorbraaktour maar overkomen. Deze webinar behandelt zowel nationale, Europese als intercontinentale topics over visa, arbeids- en beroepskaarten. 

INFO & INSCHRIJVEN HIER

 

WEBINAR 3: DETACHERING EN SOCIALE ZEKERHEID
door Filip Van Overmeiren
- Laga 

Maandag 23 oktober
11:00 - 13:00

Doen de formulieren A1, E101, U1 en E301 een belletje rinkelen? Dan zorgt deze infosessie ervoor dat je voor eens en voor altijd begrijpt waar ze precies voor dienen. Doen ze helemaal geen belletje rinkelen? Dan is deze infosessie dringend nodig om je internationale werking van de gepaste basis in sociale zekerheid te voorzien.

INFO & INSCHRIJVEN HIER

 

WEBINAR 4: BTW IN INTERNATIONALE CONTEXT
door btw-lijn - Rob Van Den Plas
 

Maandag 13 november
12:00 - 14:00

Zelfs de catering op het vliegtuig van Zaventem naar Shanghai is voer voor hevige btw-discussie. Waarom zou dit dan zo niet zijn in de artistieke sectoren? Er internationaal op uit trekken doet zeker en vast allerhande btw-vragen rijzen:

  • Hoe zit het met btw als ik in het buitenland exposeer en verkoop?
  • Kan ik met mijn gezelschap beroep doen op een uitzondering als we deelnemen aan een festival?
  • Verandert er iets als de handelingen buiten de EU vallen?

De btw-lijn behandelt al deze en nog veel meer kwesties.

INFO & INCHRIJVEN HIER

 

WEBINAR 5: INPAKKEN EN WEGWEZEN 101
door Jan Van den Bossche
Kunstenloket

Maandag 4 december
12:00 - 14:00

Dienen de gecureerde installaties safe and sound op de tentoonstellingsplek aan te komen, of vraag je je af of je instrument zomaar op het vliegtuig mag? En hoe vervoeren we het decor voor onze voorstelling het best? Simpele plasticfolie en wat karton: daar kan je décor wel uit bestaan, maar het zal vaak onvoldoende zijn om de verzekeringsmaatschappij koest te houden. Een 101 in onder andere:

  • Het vervoeren en behoud van materialen
  • De gebruikte verpakking
  • Verzekeringskwesties
  • Douaneverplichtingen 

INFO & INSCHRIJVEN HIER