Wat zijn belastingen?

In dit artikel overlopen we kort wat belastingen zijn, waarom je ze betaalt en welk soort belastingstelsels er zijn.

Zo willen we er voor zorgen dat jij als ondernemende cultuurwerker goed de weg weet te vinden met jouw inkomsten of de inkomsten van de vzw of vennootschap.

Waarom belastingen?

De overheid verwacht van jou dat je een aangifte indient van je inkomsten of de inkomsten van de vzw of vennootschap. Op die inkomsten worden er belastingen geheven. Maar waarom betaal je eigenlijk belastingen?

Belastingen hebben drie functies:

  1. Financiële functie
  2. Herverdelende of sociale functie
  3. Regulerende functie

Door belastingen te heffen, verkrijgt een overheid middelen om haar taak uit te oefenen. Zo kunnen de middelen gebruikt worden voor bv. onderwijs, gezondheidszorg, wegen, veiligheid, enz. De overheid financiert haar werking met belastingen. Dit noemt men de financiële functie van belastingen.

Daarnaast hebben belastingen ook een herverdelende of sociale functie. Zo kunnen hogere inkomens naar lagere inkomens verschoven worden.

Voorbeeld

In de personenbelasting wordt een progressief tarief toegepast: op de hoogste schijven wordt een hoog tarief toegepast (oplopend tot 50%) en op de lage schijven wordt een laag tarief toegepast. En een basisbedrag wordt vrijgesteld van belasting.

Tenslotte kunnen bepaalde belastingen ook het gedrag van mensen sturen. Dit noemt men de regulerende functie of de beleidsfunctie.

Voorbeeld

De fiscale voordelen voor bedrijven van de "tax shelter" wanneer er geïnvesteerd wordt in audiovisuele werken en  podiumkunsten of de fiscale voordelen voor het pensioensparen in de personenbelasting.

Belastingstelsels

Er zijn verschillende soorten belastingstelsels. Afhankelijk van of je als individu belast wordt of het om een organisatie gaat. Op onze kennisbank vind je informatie over de verschillende stelsels:

1