Maakt iemand gebruik van jouw auteursrechtelijk beschermd werk?

Maak je als freelancer een creatie in opdracht? Dan zal je voor deze overdracht of licentie (van auteursrechten) een vergoeding vragen en ontvangen. Voor dit soort vergoeding bestaat een gunstig belastingregime. Op onze kennisbank leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat voor je belastingaangifte.

Weet dat sinds dit jaar de opdrachtgever verplicht is om een fiche 281.45 op te maken voor de belastingen. In dit artikel leggen we je uit waarom dit belangrijk is en wat de gevolgen zijn als dit niet wordt gedaan.

Waarom is dit belangrijk?

Wanneer de opdrachtgever geen fiche 281.45 opmaakt, bestaat de mogelijkheid dat de inkomsten die de kunstenaar ontvangt voor de auteursrechten worden gezien als beroepsinkomsten. In dat geval vallen ze niet onder het fiscaal gunstregime. Het belangrijk dat de opdrachtgever steeds zo'n fiche opmaakt, zodat de inkomsten gezien worden als roerende inkomsten.

Wat zijn de gevolgen als dit niet wordt gedaan?

Als een vzw fiche 281.45 niet opstelt, kan het zijn dat de uitgaven voor de auteursrechten fiscaal gezien worden als een niet-verantwoorde kost en gekwalificeerd worden als een geheim commissieloon. Als er geen opstelling is van de fiche betekent het voor de kunstenaar dat de vergoeding niet wordt gekwalificeerd als roerende inkomsten, maar als een gewone concessie van roerend goed (principieel belast aan 30%).

Meer weten?

Op de website van de FOD Financiën vind je meer info over het invullen van fiche 281.45. Op onze website geven we je een overzicht van wanneer de deadlines zijn van alle fiscale fiches. Heb je nog vragen over wat de gevolgen zijn van deze nieuwe regeling of hoe je een fiche opstelt? Maak een afspraak met één van onze consulenten via het contactformulier.

1