Dien tot 31 januari 2023 je project in voor de New European Bauhaus-prijzen.

Het New European Bauhaus is een initiatief dat de Europese Green Deal verbindt met onze leefruimten en ervaringen. De prijzen belonen initiatieven die het verband leggen tussen duurzaamheid, esthetiek en inclusie. Je kan tot 30.000 euro winnen.

Praktisch

Benieuwd of jouw project kans maakt? In dit artikel ontdek je een aantal succesvolle projecten uit vorige edities.

Flaux - Flower Matter

Afbeelding verwijderd.

Wist je dat meer dan 40% van de commercieel gekweekte bloemen wordt weggegooid voordat ze de consument bereiken? Flaux - Flower Matter is een Fins project dat deze trend wil ombuigen. Ze ontwikelden een nieuw textielmateriaal, een bioleder, gemaakt van bloemenafval. 

Het concept won in 2022 de New European Bauhaus Rising Star award in de categorie Shaping a circular industrial ecosystem and supporting life-cycle thinking, ter waarde van 15.000 euro.

Benieuwd naar hun aanvraag? Lees hier hun volledige inzending.

Symbiotic Spaces Collective

Afbeelding verwijderd.

Symbiotic Spaces Collective is een project ter bescherming en uitbreiding van stedelijke fauna, met behulp van open source 3D-printtechnologie en lokale materialen. 

In 2022 wonnen ze met hun project Multispecies habitat in de categorie Reconnecting with nature. Deze habitat biedt huisvesting aan een grote verscheidenheid diersoorten: waterdieren, kleine zoogdieren, wilde insecten en vogels.

Benieuwd naar hun aanvraag? Lees hier hun volledige inzending.

Blade–Made

Afbeelding verwijderd.

Blade–Made is een designstrategie van Superuse_studios waarbij ze het afval van de windenergiesector omzetten in openbaar meubilair zoals banken, speelplaatsen en bushokjes.

In Rotterdam werden de abstracte vormen van windmolenwieken verwerkt in een speeltuin. Ze ontwierpen deze nieuwe speeltuin bovenop een oudere die verwaarloosd was. Door tot 90% van de achtergelaten materialen opnieuw te gebruiken, minimaliseerden ze de koolstofuitstoot. Met dit project wonnen ze in 2021 de prijs binnen categorie Techniques, materials and processes for construction and design.

Bekijk hier alle winnaars van vorige editie.

Hoe indienen?