Het Circusdecreet regelt de subsidiëring van de circuskunsten. 

Op de website van het departement Cultuur, Jeugd en Media kan je een handig overzicht terugvinden van de verschillende subsidies. Met vragen kan je ook terecht bij het Circuscentrum.

De Vlaamse overheid subsidieert de circuskunsten op verschillende manieren:

Werkingssubsidies

Werkingssubsidies zijn enkel bestemd voor organisaties.

  • Voor circuswerkplaatsen: een circuswerkplaats is een organisatie die zich bezighoudt met de creatie, productie, presentatie, ontwikkeling en participatie van circus. Op deze plekken kunnen artiesten zich artistiek ontwikkelen, verdiepen en heroriënteren, zonder verplicht toe te werken naar een speelklare voorstelling. 
  • Voor circusateliers: dit zijn plekken met circuseducatie als kerntaak, maar er kan ook gewerkt worden aan creatie, productie en presentatie van werk. Circusateliers kunnen met behulp van werkingssubsidies een kwalitatieve structurele circuseducatieve werking uitbouwen.
  • Voor circusgezelschappen: een circusgezelschap heeft circuscreatie, de productie van circusvoorstellingen en circuspresentatie als kerntaken. Structurele ondersteuning maakt het mogelijk om een duurzame en geprofessionaliseerde werking te ontwikkelen. 
  • Voor circuscentra: de Vlaamse overheid geeft structurele ondersteuning aan een steunpunt voor de Vlaamse circussector met als kerntaken praktijkondersteuning, praktijkontwikkeling, beeldvorming en promotie.

De deadline voor bovenstaande subsidies valt eens in de vijf jaar. De volgende indiendatum is 1 mei 2025. Voor het indienen van een aanvraag voor een werkingssubsidie stellen organisaties een beleidsplan en een financieel plan op.

Projectsubsidies

Projectsubsidies zijn er zowel voor individuen als voor organisaties.

  • Projectondersteuning voor creatie en spreiding: deze ondersteuning dekt kosten die direct gerelateerd zijn aan de creatie en verspreiding van een nieuw werk. Zowel natuurlijke personen als organisaties kunnen voor deze subsidie een aanvraag indienen. De ondersteuning duurt maximaal 3 jaar. Er is één deadline per jaar.
  • Organisatie van een circusfestival: een festival heeft circuspresentatie als kerntaak. Het doel van deze subsidie is speelplekken bieden aan circusgezelschappen en artiesten en circusvoorstellingen tot bij een breed en divers publiek brengen. Alleen organisaties kunnen indienen voor deze subsidie. De ondersteuning geldt voor een periode van maximaal 3 jaar. Er is één deadline per jaar.
  • Ontwikkelingsgerichte beurzen voor individuele circuskunstenaars: bij deze aanvraag zijn het proces, onderzoek en experiment belangrijker dan de realisatie van een concrete productie, maar de circuskunstenaar moet de beoordelaars wel overtuigen van het eigen groeipotentieel. Een beurs wordt ingezet voor internationale reis-,  verblijfs- en studiekosten die rechtstreeks verband houden met een opleiding. Een beurs loopt maximaal één jaar. Er zijn drie deadlines per jaar. 
  • Internationale reiskosten: deze subsidie dient om de financiële haalbaarheid van deelname aan buitenlandse publieksgerichte initiatieven voor Vlaamse circusproducties te vergroten. Er zijn drie deadlines per jaar voor deze subsidies. Enkel organisaties kunnen indienen. 

Deadlines en info

Kijk voor deadlines en meer informatie bij de verschillende subsidies op de website van het departement Cultuur, Jeugd en Media.

In dit webinar verkennen we de verschillende financieringsvormen die kunnen toegepast worden. We bekijken hoe jij een doordachte keuze kan maken tussen eigen inkomsten, subsidies, crowdfunding, sponsoring, leningen … om zo tot jouw ideale mix te komen:

1