Je kan er voor kiezen om je promotie (deels) uit te besteden aan iemand die jou vertegenwoordigt.  

Let wel, ook zij kunnen maar werken met wat jij hen aanreikt. Als jij niet weet waar je voor staat, kunnen zij hun werk nooit goed doen. Dit werkt gebeurt bijvoorbeeld door galeristen (voor designers en beeldende kunstenaars), boekers (voor muzikanten en bands),  impresario's (voor acteurs, dansers en performance kunstenaars), PR-bureaus (t.a.v. pers of publiek), pluggers (t.a.v. van muzieksamenstellers bij de radio), … Ook uitgevers van auteurs en managers van artiesten nemen een stuk een vertegenwoordigende rol op. 

Een overeenkomst met iemand die je vertegenwoordigt kan je afsluiten in functie van een project, product of periode. Of je kan zo’n overeenkomst aangaan voor onbepaalde duur. 

Managers, boekers, impresario's en galeristen werken doorgaans op percentage. Bij een procentuele vergoeding is het essentieel om duidelijk af te bakenen op welke inkomsten dat percentage wordt berekend. Hoewel elke situatie verschillend is en er geen vaste regels rond bestaan is de situatie in de meerderheid van de gevallen zoals hieronder beschreven. 

Vertegenwoordiger 

Percentage  

Op welke inkomsten 

Soort overeenkomst 

Boeker / impressario  

10% à 20% 

Bovenop de gage voor het optreden / de voorstelling 

Onbepaalde duur of voor een specifieke voorstelling 

Manager 

25 à 30% 

Op alle inkomsten  

Onbepaalde duur  

Galerist  

30 à 50% 

Op elke verkoop  

Onbepaalde duur  

Plugger  

Vast bedrag 

Voor een periode  

Voor een specifieke opname  

PR &/of Pers  

Vast bedrag  

Voor een periode 

Voor een specifiek project