Yes, er is geld in het laatje gekomen! Maar wat nu!?

De opdracht is uitgevoerd en er wordt geld op je rekening gestort!

Maar over wat voor een soort inkomsten gaat het eigenlijk en hoe moet je die aangeven in je personenbelastingen

Na het lezen van dit artikel ben je op de hoogte van de verschillende soorten inkomsten die er bestaan en het bijbehorende statuut. Met deze informatie in je rugzak kan je verder aan de slag om een duurzame praktijk uit te bouwen. En je belastingaangifte in orde te krijgen!

Wat is een beroepsinkomen?

Beroepsinkomsten zijn inkomsten die je verdient uit arbeid of een zelfstandige activiteit die worden verricht in het kader van jouw professionele artistieke parcours. De meest voorkomende inkomsten in de cultuursector zijn die als werknemer of als zelfstandige.

Soms ontvang je een inkomen voor opdrachten die los staan van jouw artistieke beroepsactiviteit. Opgepast, deze inkomsten kunnen door de fiscus toch als een beroepsinkomsten worden gezien zodra je die herhaaldelijk uitvoert.

Voorbeelden

  • Je werkt als onthaalmedewerker voor een cultuurcentrum. Je doet dit in loondienst als werknemer.
  • Je werkt op zelfstandige basis als lichttechnieker voor verschillende organisaties. 
  • Je werkt halftijds als docent (werknemer) en je verkoopt daarnaast als zelfstandige in bijberoep werk via galerijen. 

Type inkomen

Het type inkomsten is afhankelijk van je sociale statuut en het soort activiteit dat je uitvoert. De fiscus hanteert de volgende types van inkomsten:

  1. Winsten: zijn inkomsten uit nijverheids-, handels- en landbouwondernemingen.
  2. Baten: dit zijn inkomsten die men ontvangt bij de uitoefening van een vrij beroep, een ambt of post of alle andere vormen die geen nijverheids-, handels- en landbouwondernemingen zijn. Hieronder vallen ook cultuurwerkers.
  3. Bezoldigingen: het loon en de vergoedingen van werknemers, ambtenaren en bestuurders (bedrijfsleidersbezoldiging)
  4. Pensioenen
  5. Uitkeringen

Onderscheid winsten en baten

Waarom is het belangrijk op fiscaal vlak? Zoals je nu al weet wordt er onderscheid gemaakt tussen winsten en baten. Dit onderscheid is belangrijk wanneer we kijken naar welke inkomsten je als zelfstandige via baten of winsten kan opnemen in je personenbelastingen. 

Winsten

Een zelfstandige maakt winst op basis van alle zekere en vaststaande vorderingen. Dit betekent dat vanaf het moment je een factuur uitschrijft en opstuurt, je die inkomsten als 'winst' kan opnemen in je personenbelastingen. 

Baten

Bij baten kan je enkel de inkomsten opnemen in je belastingen zodra die zeker zijn. Dus als je een factuur hebt verstuurd en deze is betaald, dan kan je die opnemen als een inkomsten bij je personenbelastingen.

En dit heeft weer een impact op hoe je beroepskosten aangeeft!

Belastbaar inkomen: werknemer

Ga je voornamelijk aan de slag via rechtstreekse tewerkstelling bij een organisatie? Werk je freelance via een SBK? Dan ontvang je een loon en heb je voor dat werk een arbeidsovereenkomst gesloten. 

Al deze prestaties moet je aangeven in de personenbelastingen, je ontvangt van jouw werkgever(s) een fiscale fiche 281.10.

De fiscale fiche geeft een overzicht  van: je inkomsten, vakantiegeld, ingehouden bedrijfsvoorheffing, etc.

Meer informatie over hoe je jouw inkomsten fiscaal voordeliger kan aangeven, bezoek dan zeker de pagina over beroepskosten!

Belastbare inkomen: baten

Als een zelfstandige cultuurwerker enkel (of voornamelijk) inkomsten ontvangt voor zijn eigen artistieke prestaties, zijn deze inkomsten baten. Deze inkomsten moet je invullen op de voorbereiding van je aangifte. Voor meer informatie download onze brochure.

Wil je meer weten over wat dat die zelfstandigheid precies inhoudt? Lees er over in onze kennisbank!

Belastbaar inkomen: bedrijfsleider

Alle vergoedingen die de vennootschap uitkeert aan de bedrijfsleider worden als beroepsinkomen aanzien: zowel rechtstreeks (maandelijks bedrag, zitpenning …) als onrechtstreeks (de VAA).

Voor meer informatie dit statuut, lees zeker onze pagina over de bedrijfsleider

Belastbaar inkomen: winsten

Bijv. Als een cultuurwerker schilderijen van andere cultuurwerkers verkoopt of een winkel heeft met schildersbenodigdheden. Dan is die persoon een handelaar. De inkomsten als handelaar zijn belastbaar als winst.

De zelfstandige cultuurwerker maakt voor zijn prestaties een factuur op of ontvangt een ereloonfiche met alle vergoedingen ontvangen van zijn opdrachtgevers (fiche 281.50).

1

Tips

Wil je meer weten over hoe je jouw inkomsten aangeeft bij de belastingen, ga dan naar ‘hoe dien ik mijn aangifte in’.

Wil je meer weten over hoeveel je aan beroepsinkomsten mag aanrekenen voor je opdracht, bekijk dan ons stappenplan prijszetting.

Of ben je benieuwd naar meer informatie over het werknemersstatuut of het zelfstandige statuut?

0