Het financieel plan is de financiële vertaling van je ideeën.

Je bent een starter met een geweldig idee. Of je wil met je onderneming een andere wending nemen?  Of wil je bijkomend personeel aanwerven, een gebouw aankopen?  

In al deze gevallen is het een goed idee om de cijfers te bekijken. Gaan we er wel komen?  

In ons dossier financieel plan lees je hoe je dat kan berekenen. Het financieel plan is niet hetzelfde als een begroting.  

Wat is het nut van een financieel plan

Jij bent aan zet om je onderneming te vertalen naar cijfers.  

Soms is een financieel plan wettelijk verplicht, maar daarnaast is het in alle omstandigheden nuttig om de financiële vertaling van je plannen te maken: welke investeringen zijn er nodig? Gaan we over voldoende inkomsten beschikken om de kosten te betalen? Moeten we op zoek naar financiering? Kunnen we ons aan de financiële afspraken houden? Deze informatie moet aan bod komen in je financieel plan. 

Waarvoor maak je een financieel plan

Je maakt een financieel plan voor de totaliteit van je werking waarbij alle activteiten opgenomen zijn. Zo krijg je een totaalbeeld. Je kan ook een financieel plan opmaken voor één onderdeel of project, zoals wanneer je iets bijkomend opstart.  

Moet ik een bepaalde structuur volgen

Het financieel plan wordt op jaarbasis gemaakt. Het heeft een afgesproken inhoud zodat iedereen die het plan te zien krijgt, weet wat hij kan terugvinden.  

Een planmatige aanpak dus die we stap voor stap gaan bekijken. We lichten toe wat het doel is van de stappen die we zetten, en waarom ze zo belangrijk zijn.    

Cultuurloket kan je daarbij op weg helpen. 

 

In dit webinar verkennen we de verschillende financieringsvormen die in een organisatie of onderneming kunnen toegepast worden:

In dit introducerend webinar tonen we wat een kasplanning inhoudt en hoe het je kan helpen om de stand van je bankrekening te voorspellen:

1