Heb je als individu een subsidie of een prijs ontvangen?

Je hebt eindelijk geld om in je project te steken en dat is een leuk vooruitzicht. Maar je hebt ook wat vragen over hoe het met je inkomsten zit. Kan je zomaar een gedeelte van het geld aan jezelf uitkeren? En als je dat doet, hoe zit het dan met de belastingen, moet je de subsidie aangeven in je personenbelasting? 

Na het lezen van dit artikel weet je niet alleen wat voor types subsidies er zijn, maar ook of ze al dan niet zijn vrijgesteld van belastingen.

Je hebt drie types van subsidies of prijzen

  1. Volledig vrijgestelde subsidies/prijzen
  2. Gedeeltelijk vrijgestelde subsidies/prijzen
  3. Volledig belastbare subsidie/prijzen  

Meer weten over subsidies?

Wist je dat er op onze kennisbank een bron aan informatie is over subsidies? Je hebt namelijk verschillende types van subsidies voor verschillende projecten. Weet echter dat subsidies maar een klein deel uitmaken van de verschillende inkomsten die je als cultuurwerker kan vergaren. Lees verder over de inkomstenmix op onze kennisbank en ontdek wat bij jou past.

Volledig vrijgestelde subsidies/prijzen

Een volledige belastingvrijstelling op een prijs of subsidie is slechts in een enkele gevallen van toepassing:

Ten eerste moet het gaan om prijzen/subsidies die worden toegekend door welbepaalde erkende nationale of internationale instellingen en aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • uitzonderlijke verdiensten belonen of uitzonderlijke inspanningen mogelijk maken op het stuk van het wetenschappelijk onderzoek, de kunsten of de letteren; 
  • toegekend zijn in omstandigheden die aan de geleerden, aan de schrijvers en aan de kunstenaars ruime mogelijkheden bieden tot persoonlijk initiatief op het gebied van de voortzetting of de uitvoering van hun studies, opzoekingen, werken of kunstuitingen; 
  • belangeloos worden toegekend, derwijze dat iedere staat van afhankelijkheid van de verkrijger tegenover de schenker en elke compensatie ten voordele van deze laatste uitgesloten is; 
  • noch rechtstreeks, noch onrechtstreeks gefinancieerd worden door Belgische of buitenlandse nijverheids-, handels- of landbouwondernemingen, die op één of andere wijze voordeel kunnen halen uit de beloonde of gesubsidieerde werken, opzoekingen, studies of kunstuitingen.

Samengevat

Voldoet de prijs/subsidie aan bovenstaande voorwaarden, dan is:

  • de prijs of subsidie belastingvrij, 
  • betaal je er geen sociale bijdragen op 
  • en ontvang je in principe geen fiscale fiche 281.30 (ontvang je toch een fiscale fiche, dan moet je er niets mee doen). 

Laatst gewijzigd: 19/04/2023 - 15:13

Lijst erkende instanties fiscaal voordeel prijzen en subsidies

Overzichtslijsten

Gedeeltelijk vrijgestelde subsidies/prijzen

Wanneer je een prijs of subsidie ontvangt van een instelling die niet op de lijst van erkende instellingen is opgenomen, dan geldt er een gedeeltelijke vrijstelling tot 4.680 euro (inkomstenjaar 2023) als er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan: 

  • het gaat om een instelling met openbare macht of een openbare instelling zonder winstoogmerk 
  • en de instelling vraagt geen tegenprestatie 

Hoe geef je de subsidie/prijs aan in de belastingen? 

Je ontvangt van de instelling een fiscale fiche 281.30. De fiche zelf moet je niet toevoegen aan je belastingaangifte.  

In je belastingbrief moet je de prijs of subsidie invullen in "Deel 2, Vak XV. Diverse inkomsten". Daar moet je gaan naar "B. Andere diverse inkomsten, 3. Prijzen, subsidies, renten of pensioenen toegekend aan geleerden, schrijvers en kunstenaars, a) Belastbaar bedrag"

  • Code 1203-58/2203-28: het ontvangen bedrag verminderen met de belastingvrijstelling van 4.680 euro (aj. 2024) en het resultaat verhogen met 18,17 % ingehouden bedrijfsvoorheffing (26,75% voor betalingen aan niet-inwoners) 
  • Code 1204-57/2204-27 voor de bedrijfsvoorheffing (de bedrijfsvoorheffing dient enkel geheven te worden op het niet vrijgestelde gedeelte).  
  • Kosten: je kunt geen kosten aftrekken van prijzen of subsidies. 

Voorbeeld

Een alleenstaande beeldende kunstenaar ontvangt een subsidie van 10.000 euro van de academie voor beeldende kunsten. De academie voor beeldende kunsten is een vereniging zonder winstoogmerk, maar staat niet op de lijst van erkende instellingen die een volledig vrijgestelde subsidie kan toekennen.  

De academie verwacht geen tegenprestatie voor het toekennen van de subsidie. De subsidie is belastbaar als divers inkomen. De academie houdt geen voorheffing in. 

 
  

Bedrag 

Uitleg 

Subsidie 

10.000 euro 

  

Vrijstelling 

4.680 euro 

Vaste vrijstelling per kunstenaar 

Belastingbrief code 1203-58/2203-28 

 

Belastingbrief code 1204-57/2204-27 

1.041,14

 Bedrijfsvoorheffing ingehouden door de academie

Belastingen 

877,80

16,5 % (belastingvoet diverse inkomsten) op 6.361,14 – 1.041,14 

  

Moet je sociale bijdragen betalen op deze prijs/subsidie? 

Op deze inkomsten betaal je geen sociale bijdragen.

Volledig belastbare subsidie/prijzen

De subsidies en prijzen betaald of toegekend als bezoldigingen van bewezen diensten, zijn op dezelfde manier belastbaar en onderworpen aan sociale bijdragen als de vergoedingen voor een prestatie of werk. 

Voorbeelden van volledig belastbare prijzen en subsidies: 

  • Een kunstenaar wint een prijs van een gemeente, maar met het prijzengeld moet hij een beeld voor het gemeenteplein ontwerpen en uitvoeren.  
  • Een componist ontvangt van de opdrachtgever – via een subsidie van de Vlaamse Gemeenschap – een vergoeding om een compositie te maken. Omdat de componist de subsidie niet rechtstreeks van de Vlaamse Gemeenschap ontvangt, maar van zijn opdrachtgever die voor de vergoeding een compositie in ruil verwacht, is de vergoeding een bezoldiging voor bewezen diensten. De vergoeding is dus een beroepsinkomen en volledig belastbaar. 

Ga aan de slag met onze brochure. In onze brochure gaan we dieper in op de verschillende soorten vergoedingen en hoe je ze op een correcte manier moet aangeven:

Laatst gewijzigd: 02/05/2023 - 09:36

Brochure - belastingaangifte inkomsten 2022

Belastingen en btw

Een gezonde financieringsmix

Het kan zijn dat je altijd je werking hebt opgebouwd via subsidies (zoals een projectensubsidie of een beurs). Maar de laatste tijd begin je te merken dat je ook geld zoekt voor een langere termijn werking. En dat je zoekt naar een combinatie van verschillende inkomsten. 

Een combinatie van inkomstenbronnen zorgt ervoor dat je je werking en activiteiten kan financieren. Je mix kan bijvoorbeeld bestaan uit eigen inkomsten door ticketverkoop, aangevuld met subsidies en crowdfunding. Lees meer over deze financieringsmix.

1